Hozzávalók:
Kíníi szezámmagos csirke
1 egész csirkemell
A tésztához:
2 ek szójaszósz
1 ek szaké/ száraz fehérbor/ száraz sherry
néhány csepp szezámolaj
2 csapott ek búzaliszt
2 csapott ek keményítő
2 ek víz
1/4 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna1 tk olaj
Szószhoz:
100 ml víz
100 ml csirkehúsleves/ alaplé leveskockából
2-3 ek rizsecet / sima 10 %-os ecet/ 3-4 ek 5%-os almaecet (ízlés szerint)
2 csapott ek keményítő
150 g cukor
3 ek szójaszósz
2 ek szezámolaj
1 tk chilikrém vagy por 1 áttört fokhagymagerezdelkészítés
*
Elkészítés:
Kíníi szezámmagos csirke Készítsük el a szószt : minden hozzávalót keverjünk el csomómentesre, és egy lábasban lassan forraljuk fel, és tartsuk melegen.
Ha túl édesnek találjuk, további ecet hozzáadásával állítsuk be az ízt óvatosan.
( Én jobban szeretek 5% -os almaecetet használni, ha nincs rizsecet, attól sokkal lágyabb benne a savanyú, sokkal finomabb ízt ad, és könnyebben eltalálható a helyes íz, mint a 10 % -os ételecettel.
) Vágjuk 2-3 cm-es kockákra a csirkehúst, egy időre pácoljuk be kevés szakéba és szójaszószba.
Keverjük el a tésztához szükséges hozzávalókat, minden folyékony rész legyen jéghideg.
( Tekintettel egy kedves hozzászólóra, akinek nem sikerült, csapott evőkanállal dolgozzunk, és ha így is túl tömör lenne a massza, higítsuk óvatosan a szakéval.
De sűrűnek kell maradnia, hogy bevonja a húst.
) A massza jobban tapad a húsra ha azokat közvetlen elötte lisztbe belforgatjuk !
A csirkét forgassuk bele, majd kezdjük el bő olajban, kis lángon kisütni.
Akkor jó, amikor a bunda már aranybarna.
Ezt folytassuk addig, amíg a csirke el nem fogy, igyekezzünk minél hamarabb ezzel végezni.
Forgassuk bele a meleg szószba, hintsük meg az előre, olaj nélkül lepirított szezámmaggal, és főtt rizzsel tálaljuk.