Hozzávalók:
1 kínai kel,
1 csomó hónapos retek,
2 szál sárgarépa,
3 újhagyma,
5 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál reszelt gyömbér,
1 evőkanál édesítőszer, vagy 2 evőkanál méz,
2-3 evőkanál almaecet,
1 evőkanál mogyoróolaj,
csilipaprika ízlés szerint (én csípősen szeretem)
csipet só.
*
Elkészítés:
Autentikus, koreai étel.
A lényege, az ízesítés, és a több napig történő érlelés.
Az alapanyag, minden esetben a kínai kel.
Láttam már olyan kimchit, amiben egészben volt a kel, és körbevéve, fűszeres masszával érlelték.
A kínai kel, egyébként könnyen szívja magába a különböző szószokat, olajokat, amiket rostjai átvesznek, és finom étel válik belőle.
A kínai kelből vettem egy nagyobbat, amit darabokra tépkedtem.
A kicsit keményebb középső részét, máshoz használom, és ezt félretettem.
Kellett volna még 1 nagyobb jégcsapretek.
Mivel ez nem volt, hónapos retekkel pótoltam 1 csomóval.
A hónapos retket nehéz lenne lereszelni, így zsülienre vagdostam.
A nagyobb fej kelhez, 2 testes répát reszeltem le.
3 db.
zöldhagyma is apróra lett vágva.
Úgy ahogy volt, a zöldjével együtt.
Én a zöldjét is mindig felhasználom.
Most, hogy mindent felaprítottam, az egészet megsóztam kicsit, és szójaszósszal nyakon öntöttem.
Úgy egy decivel.
Mivel ennek állni kell, legalább 5 órát, megcsináltam a másik két salátát, amit erre a napra terveztem.
Külön receptben találkoztok velük.
Az összetépett salátalevelek, és a zöldségek, néhány óra után, levet engedtek, és ezt leöntöttem róla.
Ebbe a lébe kevertem bele az 5 gerezd tört fokhagymát, 1 kávéskanálnyit, a nyáron szárított csilipaprikámból, 1 evőkanál reszelt gyömbért, 2-3 evőkanál almaecetet.
az eredeti recept mézet tartalmaz, de mivel azt nem ehetek, diétásra fogtam a kimchit.
1 evőkanál édesítőszert tettem hozzá a méz helyett.
Tettem bele még 1 evőkanál mogyoróolajat, és az egészet jól összekeverve, visszaöntöttem a zöldségekre.
Szobahőmérsékleten kéne érlelni, de most egész jó az idő kint (12°C) Letakarva érlelem, legalább 2 napig.
Szokás szerint, erről is írtam blogomban, amit ezen a linken megnézhetsz : http://gasztropajtikonyhaja.
blogspot.
hu/2013/04/kimchi-kim-chee-koreai-csipos-kaposzta.
html