Kígyórétes *

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Krisztina

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Kígyórétes *

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához: (2 rúdhoz)
50 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
5 dkg zsír
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
kb. 1 dl langyos tej
csipet só
A túrós töltelékhez:
50 dkg túró áttörve
2 tojás
4 evőkanál cukor
1 csomag vanília cukor
csipet só
ha a túró nem elég száraz, akkor 1 evőkanál búzadara
1 citrom reszelt héja

*

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatom, a vajat mély tálban jó habosra keverem, hozzákeverem a maradék cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt, csipetnyi sót, végül a lisztet. A gyúrófelületre téve könnyedén összegyúrom, majd kelesztőtálban kb.30 percig kelesztem.
Amíg a tészta kel elkészítem a töltelékeket: A túrós töltelékhez a tojásokat kettéválasztom, a sárgákat a többi hozzávalóval összekeverem, a fehérjéket kemény habbá felverem és óvatosan összekeverem a túrós töltelékkel. Ízlés szerint keverhetünk bele mazsolát is.
Ha a tészta megkelt, két részre osztom (ebből a mennyiségű tésztából 2 rúd rétes lesz). Egyenként kinyújtom a tésztát, a keskenyebb részét gondolatban 3 részre osztom és a két szélső részt derelye- vagy pizzavágóval 2 cm-ként bevagdalom. A simán maradt közepén egyenletesen eloszlatom a tölteléket,majd ízlés szerint megszórom meggyel és a bevagdalt széleket keresztbe, egymásba hajtogatom. Célszerű először a két végét ráhajtani, hogy ne folyjon ki a töltelék és utána két oldalról a széleket.
Óvatosan áthelyezzük a rudakat egy közepes méretű tepsibe egymás mellé.
Tojássárgája és tej keverékével lekenem a rudak tetejét, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm.

Kígyórétes *

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Kígyórétes *

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!