Kígyórétes

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Csildi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

25

Nehézség

Nehéz

Kígyórétes

Kígyórétes

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

A tésztához
1 dl tej
2 dkg élesztő
2 evőkanál kristálycukor
50 dkg finomliszt
20 dkg Rama
1 mokkáskanál só
2 db tojás
A nyújtáshoz
finomliszt
Mákos töltelék
50 dkg darált  Mák
30  dkg  sütőtök
fél citrom reszelt héja
15 dkg cukor
2-3 dl tej
1 csipetnyi só
étolaj a kenéshez
Túrós töltelék
·         30 dkg túró
·         2 evőkanál tejföl
·         1 tojás
·         3 evőkanál cukor
·         2 evőkanál búzadara
·         2 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
A töltelék alá
3 evőkanál zsemlemorzsa
A lekenéshez
1 db tojás
A tetejére
porcukor vaníliás cukorral keverve

*

Elkészítés:

1.A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk.
Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele és letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a Ramával elmorzsoljuk.
A maradék cukrot és sót rászórjuk, a közepét kimélyítjük. Ide kerül a tojás és a felfuttatott élesztő. Addig dagasztjuk, amíg egynemű, közepesen kemény, kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától.
2.Ezután 3 egyforma részre vágjuk és már dolgozhatunk is vele, mert annak ellenére, hogy élesztős tészta, nem kell keleszteni.
Legfeljebb annyi ideig pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeit.
3.Szórjuk a darált mákot egy tálba, majd tegyük hozzá a reszelt citromhéjat, a vékony csíkokra lereszelt sütőtököt.
Hintsük rá a sót és ízesítsük cukorral, és az egészet kanállal jól keverjük össze.
Forraljuk fel a tejet egy kis lábasban, majd öntsük a mákos keverékre.
Jó alaposan keverjük össze, hogy a mákos töltelékünk finom szaftos legyen.
4.A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, azután  a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojással  összekeverjük.
5.A tésztát egyenként henger alakúra sodorjuk és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle.
A lap hosszabbik oldalait kb. 5 centi mélységben, kissé ferdén, kb. ujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk.
6.Középre, a simán hagyott részen 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék. A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá és így tovább.
7.A három rétes éppen elfér a tepsiben, amit sütőpapírral bélelünk.
A tésztákat felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal 180 °C;   kb. 30 perc alatt megsütjük.
8.A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül porcukros vaníliát  szitálunk rá. Kicsit ferdén, vastag szeletekre vágjuk. 1 rúdból 12-14 szelet vágható, összesen 42 szeletünk lesz.
Ebből a tésztából számtalan töltelékkel készülhet rétes
akár  káposztás, zöldséges,  meggyes-mákos, kapros-túrós és még számtalan más változatban is.
Én most Tökös –mákosat és túrósat készítettem

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Kígyórétes