Kígyórétes

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

25

Nehézség

Kígyórétes

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához: (2 rúdhoz)
50 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
5 dkg zsír
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
kb. 1 dl langyos tej
csipet só
A túrós töltelékhez:
50 dkg túró áttörve
2 tojás
3 dkg puha vaj
4 evőkanál cukor (Mi nem szeretünk semmit túl édesen, de ha valaki édesebben szereti a tölteléket, akkor nyugodtan tehet bele 5 kanál cukrot is)
ha a túró nem elég száraz, akkor 1 evőkanál búzadara
1 citrom reszelt héja
Az almás-diós töltelékhez:
1/2 kg alma
10dkg darált dió
5 dkg vaj
3-4 ek cukor
1 kk fahéj
A káposztás töltelékhez:
70-80 dkg fejes káposzta
só,cukor
A meggyes-mákos töltelékhez:
20dkg darált mák
20dkg meggy
15 dkg cukor
1dl tej
pár dkg darált háztartási keksz

*

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatom, a vajat mély tálban jó habosra keverem, hozzákeverem a maradék cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt, csipetnyi sót, végül a lisztet. A gyúrófelületre téve könnyedén összegyúrom, majd kelesztőtálban kb. 40 percig kelesztem.
Amíg a tészta kel elkészítem a töltelékeket: A túrós töltelékhez a tojásokat kettéválasztom, a sárgákat a többi hozzávalóval összekeverem, a fehérjéket kemény habbá felverem és óvatosan összekeverem a túrós töltelékkel. Ízlés szerint keverhetünk bele mazsolát is.
Almás töltelék: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, amennyire csak lehet. Ezt követően felolvasztjuk a vajat, ráöntjük az almát, hozzáadjuk a cukrot. Többször megkeverjük. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz. Ha megpuhult a fahéjjal fűszerezzük, a darált diót belekeverjük, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.
A káposztás töltelékhez:
A káposztát legyaluljuk,megsózzuk és fél órát állni hagyjuk,majd kinyomkodjuk és kevés olajon puhára pároljuk(kb fél óra) közben ízlés szerint cukorral ízesítjük.
A meggyes mákos töltelékhez:
A tejet megmelegítjük,a cukrot felolvasztjuk benne,ráöntjük a mákra,majd beleforgatjuk a kifacsart meggyet és elkeverjük benne a darált háztartási kekszet.
Ha a tészta megkelt, két részre osztom (ebből a mennyiségű tésztából 2 rúd rétes lesz). Egyenként kinyújtom a tésztát, a keskenyebb részét gondolatban 3 részre osztom,(Nekem 3x9cm-es lett) és a két szélső részt derelye- vagy pizzavágóval 2 cm-ként bevagdalom. A simán maradt közepén egyenletesen eloszlatom a tölteléket, és a bevagdalt széleket keresztbe, egymásba hajtogatom. Célszerű először a két végét ráhajtani, hogy ne folyjon ki a töltelék és utána két oldalról a széleket.
Óvatosan áthelyezzük a rudakat egy kb. 38×22 cm-es tepsibe szorosan egymás mellé.
Tojássárgája és tej keverékével lekenem a rudak tetejét, és előmelegített 180 fokos  sütőben kb. 25-30 percig sütöm

Kígyórétes

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Kígyórétes

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!