Hozzávalók:
Íme a recept:
1 kg liszt. 5 dkg élesztő /friss/ 1 dl víz a kovászhoz, kb 4-5 dl víz a dagasztáshoz, 5 dkg olaj, 1 evőkanál só, 1 evőkanál kompletta-1 evőkanál cukor.
*
Elkészítés:
Na akkor készítsük el:
Az 1 dl langyos vízbe tegyük bele a kompletát és a cukrot majd morzsoljuk bele az élesztőt. És kész a kovászunk. Megvárjuk míg feljön szépen.
A lisztet közben beleöntöttük egy tálba és belekevertük az 1 evőkanál sót.
Amikor feljött a kovász beleöntjük a lisztbe és óvatosan a kis ujjainkkal bele dolgozzuk. /még nem dagasztunk/
Aztán jön a langyos víz /az a fent említett kb. 4-5 dl/ apránként dolgozzuk bele.
Jöhet az olaj is. Hogy őszinte legyek én már évek óta nem mérem és azóta a legfinomabb a kenyerem. Csak úgy szemre beleöntözgetem, bele dolgozom.
És most már lehet szép simára dagasztani a tésztát.
Kész is. Letakarjuk. 50 ‘-ig kelesztjük.
Eztán óvatosan, de tényleg óvatosan átgyúrjuk és már a tepsibe tesszük vissza úgy hogy kenyér formát csinálunk. Tök mindegy milyet. Én ilyet szoktam, de van hogy kétfelé veszem. Megint hagyjuk pihenni kb. 20 ‘-ig.
Közben a sütőnket előmelegítjük 150 fokra.
Én be szoktam így ahogy látod vagdosni a kenyérkémet és mielőtt beteszem a sütőbe csak simán vízes kézzel megsimogatom. Ja nagyon fontos, hogy amikor bekapcsolod a sütőt tegyél az aljába egy edénykét tele vízzel, hogy a párát biztosítsd.
Tehát az én sütőmben 150 fokon alsó-felső sütéssel 35 ‘
Aztán alsó sütéssel még 20 ‘
Amikor kiveszem rögtön lekenem margarinnal hogy szép mosolygós legyen.
Nem bonyolult csak hosszú le írni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!!