Képviselőfánk

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Hani

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

20

Nehézség

Nehéz

Képviselőfánk

Képviselőfánk

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

Hozzávalók a fánkhoz:
200 g liszt
100 g zsír
5 egész tojás
2 dl forró víz
csipet só
Hozzávalók a vaníliakrémhez:
5 egész tojás
6dl tej
100 g liszt
150 g cukor
1/2 rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor

*

Elkészítés:

Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk, és hozzáadjuk a zsírt meg a csipet sót. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (2-3 perc). A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Egy zsírozott sütőlapra (vagy sütőpapírra) 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakunk (vagy nyomózsák segítségét hívjuk), tetejét simára igazítjuk (hideg vizes kézzel szoktam), és a tésztát 1 óráig pihentetjük.
Igen fontos a sütése. Egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 15 percig, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul.
Én előző délután/este szoktam megsütni a tésztát, aztán másnap töltöm meg.
A kisült fánkokat félig bevágjuk, belsejét (ha jól sikerült, akkor nem igen van) kiszedjük, és vaníliakrémmel megtöltjük. Tetejét vaníliás cukorral meghintjük vagy karamellbe mártjuk.
Ha még fokozni akarjuk a „bűnözést”, akkor a főzött krémre tálaláskor tejszínhabot fújunk.
Vaníliakrém elkészítése:
A tojásfehérjéket a cukor 2/3-ával gőz fölött keményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával. A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel. Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lett, hogy elválik a lábas aljától. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Képviselőfánk