Hozzávalók:
Hozzávalók:
2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
2 csapott tk. só
2 ek. olaj
csipet aszkorbinsav (patikából por C-vitamin)
2 ek. burgonyapehely
20-25 dkg öregtészta (Előzőnapi kenyértésztából hűtőben túlkelesztett tészta .A fázisképen látszik.
20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
30 dkg BL 80 liszt
1 tk. cukor
1 dkg friss élesztő ,vagy 1/3 zacskó porélesztő
A lisztet lehet variálni. Én most gahamlisztet és BL 55-ös lisztet használtam.
*
Elkészítés:
A tésztát kézi dagasztógéppel dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen a gép.. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.
A jénai tetejét belűlről jól bespriccelem vízzel,A sütőt 220-230 fokra melegítem,A kenyeret kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, a kiáramló gőz nagyon éget, tapasztalatból tudom!), ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.


