Kenyér

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Zsókuc

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

90

Sütési / főzési idő (perc)

500

Nehézség

Recept leírás:

Hozzávalók:

Előtésztához.
20 dkg. kernyérliszt (BL 80)
2 dl. víz
1 dkg. élesztő
Tésztához:
60 dkg. kenyérliszt (BL80)
3,5 dl. langyos víz
2 evőkanál étolaj
2 teáskanál só
1 dkg. élesztő, kiskanál cukor
2 evőkanál burgonyapehely

*

Elkészítés:

Az előtésztához valókat előző este összekeverjük, a letakarava a konyhapulton hagyjuk.
Másnap a dagasztótál aljába tesszük a sót, arra a lisztet, melynek a közepébe kis mélyedést csinálunk.
Beleszórjuk a cukrot, rá az élesztőt, majd a vízből kb.
fél decire valót.
Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a burgonyapelyhet, olajat, a többi vízzel rugalmas tésztát dagasztunk.
Hagyjuk 20 percig kelni, majd finoman átgyúrjuk és újból hagyjuk 25 percig kelni.
Ekkor veknire formázzuk a kenyeret és egy 8 literes jénai kacsasütő szilikonos sütőpapírral kibélelet tetejébe (mélyebb részbe) tesszük.
Hagyjuk duplájára kelni, majd vízzel jól megspricceljük, tetejét egy pengével bevagdossuk.
Közben a sütőt előmelegítem 230 fokra.
Kb.
50 percig sütjük, de a sütés utolsó 20 percében lejjeb vesszük a hőfokot 210 fokra.
Sütőfüggő, de az utolsó kb.
10 percben le lehet venni a tetejét, hogy szépen megpiruljon.
Óvatosan vegyük le, legjobb, ha kiemeljük az egész edényt, s ott veszsük le a tetőt, mert nagyon forró lesz, nehogy megégessük magunkat.
Kivesszük a kenyeret, megkocogtatjuk az alját, s ha kongó hangot ad, akkor megsült a kenyerünk.
Ekkor egy rácsra helyezzük és jól lefújjuk vízzel, majd hagyjuk hűlni.
Ahogy hűl, úgy fog majd cserepesedni.
Ebből az adagból kb.
1 kiló 30 dekás kenyerünk lesz