Hozzávalók:
3,5 dl langyos víz,
1 cs.(7gr)instant élesztő,
1-1 kávéskanál cukor és sikér,
1,5 kávésk só,csipet aszkorbin és annyi liszt amennyit felvesz.
*
Elkészítés:
kb 35 dkg liszthez hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, sikért és aszkorbint.
Hozzáöntjük a langyos vizet, és elkezdjük dagasztani, hozzáadjuk a sót és még annyi lisztet hogy dagasztás közben ne ragadjon a kezünkre és az edény falához.
Kissé olajozott tálba tesszük lefedve.
Kelesztjük kb 40 percet, majd kicsit átmozgatjuk a tésztát.
Ezt 3xmegismételjük.
Az utolsó átmozgatás után formázzuk, sütőpapíroson jénaiba tesszük, befedjük és kelesztjük újabb 25-30 percet, majd a tésztát bevágjuk.
Lespricceljük vízzel a jénai tetejét is.
A sütőt bemelegítjük 230C-ra.
A tészta bevágása után kb 20perc elteltével mehet a sütőbe.
Tetővel addig sütjük, míg eléri a tetőt, majd a nélkül 200C-on a kívánt szín eléréséig.
Ha megsült rácsra tesszük, vízzel lespricceljük és hűvös helyre tesszük hogy kihűljön.
Ha teljesen kihűlt lehet szeletelni.