Hozzávalók:
35 dkg liszt
6 dkg vaj
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
1 tojás
csipet só
Tetejére
7 dkg olvasztott vaj
4 dkg porcukor
1 tojás a kenéshez
*
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk porcukrot és 1 tk lisztet. Langyos helyen felfuttatjuk (15-20 perc).
A tojást a maradék fél dl tejjel, a cukorral és csipet sóval felverjük, a vajat a liszttel elmorzsoljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a tojásos tejet és a felfuttatott élesztőt, jól összegyúrjuk. Kezdetben ragacsos, de rövid idő után elválik az edénytől, ha még ragad a kezünkhöz, tenyerünket egyszer-kétszer lisztbe mártjuk, és tovább gyúrjuk a tésztát, amíg elválik a kezünktől is. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, 3 mm vékonyra nyújtjuk, kb. 5 cm átmérőjű szaggatóval köröket szúrunk ki, ebből formázzuk a rózsát (5-7 szirom). Az első szirmot felcsavarjuk, a többit mindig eltolódva helyezzük a másikra, így alakítjuk ki a rózsát, kiolajozott muffin sütőbe rakjuk.
Felvert tojással megkenjük. Újra kelesztjük, amíg a szirmok megduzzadnak, a vajat a porcukorral felolvasztjuk, és egy kanállal a szirmok közé öntögetjük.
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. 15 perc után sütőpapírral letakarjuk, hogy a cukor ne égjen meg rajta, és a hőfokot is csökkentjük.Tálaláskor még megszórhatjuk vaníliás porcukorral.