Hozzávalók:
40 dkg simaliszt
2 db tojás
5 dkg vaj/margarin
2 dkg élesztő
0,5 l tej
4 dkg kristálycukor
1 vaníliás cukor
reszelt citromhéj
só
Tetejére:
30 dkg magozott meggy
kevés kristálycukor a forgatáshoz
tej a kenéshez
Fagyos zsír a tepsi kenéséhez.
*
Elkészítés:
Tepsi méret: 25*35 cm (nem kisebb!!!)
Az élesztőt pici cukorral, 1 dl langyos tejben megfuttatjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük
A tojás sárgákat a vajjal/margarinnal, cukorral kikeverjük. Beletesszük a vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, az élesztős tejet, a 4 dl langyos tej felét, a lisztet, sót, majd a tej másik felét. Közben folyamatosan fakanállal összedolgozzuk, egy lágy galuskatésztát kapunk, amit jól kidolgozunk. Hozzákeverjük a felvert tojáshabot. Letakarva, 3/4 óráig kelesztjük.
Újra verjük 1-2 percig, majd fagyos zsírral kikent, magas falú tepsibe öntjük, kb. 20 percig kelesztjük benne.
Tetejét tejjel megkenjük, és a kevés kristálycukorba forgatott, magozott meggyel – tetszés szerint – megszórjuk.
Előmelegített, nem forró (160 fokos) sütőben, lassú tűznél 30 percig sütjük.
Rácsra borítjuk, langyosra hűtjük, és kockákra vágva tálaljuk. Porcukorral megszórhatjuk.
Megjegyzés: Lehet csak tejjel megkenve, vagy dióval, más gyümölccsel készíteni. – Leves után remek kiegészítő ebédtészta.
(Nem saját)