Hozzávalók:
0,50 kg kelkáposzta
20 dkg kurmpli
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 csipett őrölt kömény
1 teáskanál só
3 evőkanál étolaj (a rántáshoz)
3 evőkanál liszt (a rántáshoz)
*
Elkészítés:
A kelkáposztát megtisztítom, a vastag szárrészt levágom, majd csap alatt átmosom.
Utána kockákra vágom.
A krumplit megpucolom, majd apró kockákra vágom, s berakom egy lábosba a kelkáposztát és a krumplit is.
Felöntöm vízzel, hogy éppen ellepje, rászórom a sót, a köménymagot, s forrásig nagylángom hagyom.
Majd ha felfor, akkor lerakom takarékra, ráteszem a fedőt, s kb.
20 percig főzöm.
Közben néha megkeverem, s megnézem, hogy mennyire puhult meg a krumpli, mivel a kelkáposzta az nagyon hamar megpuhul, a krumplit kell leellenőrizni.
Közben az étolajat és a lisztet belerakjuk egy edénybe, s világos rántást készítünk belőle.
Ha elkészült, elzárjuk alatta a gázt, s fokhagymanyomón összetörjük a fokhagymát, majd belerakjuk a rántásba, s jól elkeverjük.
Ha már megpuhult a krumpli, akkor a főzőléből öntünk kb.
2 dl-t a rántásra, s jól elkeverjük, majd az egészet a kelkáposztára öntjük.
Addig keverjük, míg csomómentes lesz, s még forraljuk kb.
jó 5 percet, közben kevergetjük, hogy le ne égjen.
Megkóstoljuk, ha elég sós, akkor el is készültünk.