Hozzávalók:
~50 dkg liszt
~20 dkg porcukor
~1 vanília cukor
~20 dkg teavaj vagy margarin
~1 kis doboz tejföl
~1/2 cs sütőpor
~1 csípett só
~1 egész tojás +1 tojás sárgája ( a maradék tojás fehérjével , pedig lekenjük a tészta tetejét ).
~meggy
~zsemlemorzsa
*
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a vajat kockára vágva, a tejfölt és a csípet sót. Az egészet addig gyúrom míg teljesen összeáll a tészta.
A meggyet alaposan megmosom és kimagozom. Miután kimagoztam, kinyomkodom a levét.( Ha befőttből készítem akkor is kinyomkodom és lecsepegtetem, de kevesebb cukrot adok hozzá, mivel a befőtt már cukrozott).A tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, majd kétfelé vágom, és akkorára nyújtom, amekkora a tepsi mérete.A tepsi aljára szilikon lapot, vagy sütőpapírt teszek, és a kinyújtott tésztát lazán feltekerve a sodrófára ráfektetem a tepsire. A tésztát megszórom egy marék zsemlemorzsával, hogy legyen ami felszívja a meggy még megmaradt levét és ne ázzon el a tészta. Ezután ráteszem a kinyomkodott meggyet,megszórom cukorral és fahéjjal.
A tészta másik felét is kinyújtom és ráfektetem a meggy tetejére. Tojás fehérjével lekenem és villával megszurkálom. Előmelegített sütőbe teszem és 190 fokon, 25-30 perc alatt készre sütöm.
Miután megsült, egy kicsit hagyom hűlni, majd kockákra vágom, a tetejét porcukorral megszórom.
Jó Étvágyat!