Hozzávalók:
8 nagyobb karfiolrózsa és a karfiol zsengébb levelei. (kb. 1/2 karfiol)
só, frissen őrölt bors
1/2 teáskanál reszelt szerecsendió,
1 szál petrezselyem gyökér,
100 g. főzőtejszín,
1 evőkanál olíva olaj,
1 kanál tökmag.
*
Elkészítés:
A karfiolrózsákat kisebb darabokra bontjuk, a leveleket a levélerekre merőlegesen felcsíkozzuk, enyhén megsózzuk. Serpenyőben olíva olajon megpirítjuk, a karikára vágott petrezselyem gyökérrel együtt. Mikor ezeket kivesszük a serpenyőből, kevés tökmagot pirítunk benne. A karfiolból a leveleket, és néhány szebb darabot félreteszünk a tálaláshoz, a maradékot enyhén sós vízben megfőzzük. Hozzáadjuk a szerecsendiót, a tökmagot, majd mikor megfőtt a karfiol, és a petrezselyem, összeturmixoljuk a főzőtejszínnel együtt. Nem muszáj nagyon krémesre készíteni, jobb ha kicsit darabos marad. Tálaláskor a leves tetejére helyezzük a pirított levél, és karfiol darabokat, és kevés extra szűz olajat csorgatunk rá, valamint pirított tökmagot teszünk a tetejére. Adhatunk mellé pirítóst is.
