Karamellás grillázsos sütemény

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

00

Nehézség

Karamellás grillázsos sütemény

Karamellás grillázsos sütemény

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek kakaópor
5 dkg margarin
1 tojás (közepes)
1 kk szódabikarbóna
kb 1 dl tej
Krém:
20 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
5 dkg porcukor
6 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
Grillázshoz:
10-15 dkg darabos dió
1 evőkanál vaj, vagy margarin
1-2 evőkanál kristálycukor

*

Elkészítés:

A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a margarint és az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze.
Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a kakaóport, majd adjuk hozzá a tojást és kezdjük el összegyúrni a tésztát.
Közben apránként adagoljuk hozzá a tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Ezután osszuk el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsuk ki.
23×38-as tepsi háton előmelegített sütõbe, 180 fokon kb 10-15 perc alatt süssük készre (amikor kivilágosodik a tészta, akkor kivehetjük).
A sütőből kivéve, rögtön csúsztassuk le és úgy hűtsük ki.
A teljesen kihûlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg.
Krém: Egy serpenyőbe tegyük bele a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre (vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz!).
Amikor a cukor megkaramellizálódott, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 dl tejet (ekkor a cukor hirtelen megkeményedik!!!!).
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon.
A pudingport keverjük simára a maradék 1 dl.
tejjel, majd csorgassuk hozzá a karamellás tejhez.
Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre.
Végül hűtsük ki egészen (közben többször keverjük át).
A porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük simára a margarinnal, majd apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot.
Ezután addig keverjük, hogy egy jó habos krémet kapjunk (ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá).
Helyezzünk tálcára, vagy vissza a tepsibe egy tésztalapot, majd egyenletesen kenjük meg a karamellás krémmel.
Így járjuk el a többi lappal is, arra figyelve hogy a legfelső lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel.
Ezután a legfelső lapot ízlés szerint szórjuk meg dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Tetejére grillázs: 10-15 dkg diót késsel apróra (de azért darabos legyen, 3 mm-es) összevágni.
Serpenyőbe tenni 1 ek.
margarint (vajat), 1 púpos ek.
kristálycukrot, majd ezeket összepirítani, úgy, hogy a zsiradék elpárologjon.
A végén vigyázni, nehogy hirtelen sötétre megkapja, mert akkor égett íze lehet.
Ez kb.
5-10 perc.
Állandóan keverni kell, a végén, ha már szép sötétbarna, levenni és addig keverni gyorsan, amíg ki nem hűl.
A tészta tetején lévő krémre sűrűn rászórjuk (hidegen).
Majd a legvégén egy nagy lyukú reszelőn Katica tejcsokit kell ráreszelni.
Jobb a tej, mint a keserű, mert a grillázsos dióval jobban harmonizál az íze.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Karamellás grillázsos sütemény