Hozzávalók:
1 nagy fej karalábé,
5 dkg. vaj, kevés olíva olaj,
1 kis fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
kevés petrezselyem zöld,
200 g. főzőtejszín,
csipetnyi só, kevés frissen őrölt bors,
1 kávéskanál szorbit (cukor)
fél liter csont, vagy zöldségleves alaplé.
*
Elkészítés:
A karalábét kockára, vagy hasábra vágjuk, kevés olíva olajon megpirítjuk, ( karamellizáljuk ) egy serpenyőben.
Fazékban, az aprított hagymát, és a szétnyomott fokhagymát megdinszteljük kevés olaj, és a vaj keverékén.
Hozzáadjuk a pirított karalábé nagyobb részét.
Rövid ideig együtt dinszteljük, majd felöntjük leves alaplével.
Sóval, kevés szorbittal ízesítjük.
Addig főzzük, míg a karalábédarabok nem főnek szét, kockákban maradnak.
A lét vízzel pótoljuk.
Keveset kiveszünk a főzőléből, elkeverjük tejszínnel, és visszaöntjük a levesbe.
Apróra vágott petrezselyem zöldet, és pici lestyánt adunk hozzá, és friss borsot őrlünk a levesbe.
Készíthetjük úgy is, hogy a tejszín hozzáadása előtt összeturmixoljuk a levest, és krémleves lesz a végeredmény.
Tálalás előtt a megmaradt, karamellizált karalábéval, és kevés petrezselyem zölddel szórjuk meg a leves tetejét.