Karácsonyi pite

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

25

Nehézség

Karácsonyi pite

Recept leírás:

Hozzávalók:

45 dkg liszt
16 dkg margarin
1-2 dl víz(amennyit a tészta felvesz)
4 dkg cukor
1 dkg élesztő
2 db tojás
csipet só
Diótöltelék:
30 dkg dió
24 dkg cukor
3 dkg mazsola
3 dkg zsemlemorzsa
2 dl víz
0,5 dkg őrölt fahéj
1 dkg vaníliás cukor
1 dkg reszelt narancshéj
Máktöltelék:
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
5 dkg méz
3 dkg mazsola
3 dkg zsemlemorzsa
0,5 dkg őrölt fahéj
1 dkg vaníliás cukor
1 dkg reszelt narancshéj
1 dkg reszelt citromhéj
Vaníliakrém:
15 dkg vanília ízű hideg krémpor
4,5 dl tej

*

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 1/2 órára hűtőbe tesszük. Utána a 3/4 részét levesszük, kinyújtjuk és a piteformába igazítjuk. Jó megszurkáljuk és megszórjuk darált háztartási keksszel.
A töltelékeket külön-külön habzsákba töltjük körkörösen dió- máktölteléket vagy vaníliakrémet nyomunk a lapra. A másik lapot kinyújtjuk kerekre karácsonyfa kiszúró segítségével 2 fenyőfa formát szúrunk ki. A kiszúrt lapot a töltelék tetejére helyezzük, majd a fenyőformákat a kiszúrt fenyőfák közötti részre helyezzük dekorációnak.
A süteményeket tojássárgájával, majd a tojássárgája száradása után tojásfehérjével kenjük meg. A tojásfehérje száradása után a süteményt kelesztjük, majd 160 -190 °C -os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A torta tetejét tetszés szerint porcukorral díszítjük.
Diótöltelék /máktöltelék:
A cukrot kevés vízzel felfőzzük, majd a darált diót /mákot és a többi összetevőt leforrázzuk.
Vaníliakrém:
Az összetevőket simára keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk

Karácsonyi pite

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Karácsonyi pite