Karácsonyi csillag (Gluténmentes)

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Kata Boszi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

90

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg Miklós’ Universal mix liszt
2 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej
3 dkg cukor
4 dkg olvasztott vaj
1 db tojás + 1 db sárgája
1 púpozott ek útifűmaghéj + 50 ml víz
1 tk vanília aroma
csipet só
A töltelékhez:
kb. 15-20 dkg Nutella
A kenéshez:
1 db tojássárgája + 1 ek tej

*

Elkészítés:

Tudom, hogy nem szépségdíjas, de még a kezdeti gluténmentes sütés fortélyaival való ismerkedéskor született.
Akkor nagyon büszke voltam rá, ma már nem annyira, és most már, valószínűleg, sokkal szebben el tudnám készíteni.
Lehet, hogy egyszer még megismétlem!
Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukorral 1 dl langyos tejben.
A lisztet dagasztótálba tesszük.
Hozzáadjuk a többi anyagot, a felfuttatott élesztőt, a vízzel összekevert útifűmaghéjat, és a vége felé az olvasztott vajat, majd alaposan bedagasztjuk.
Közepesen kemény tésztát kell kapnunk.
Letakarva, langyos helyen 60 percig kelesztjük, majd enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk.
A tésztát 4 részre osztjuk, majd mindegyiket vékony körré nyújtjuk (kapcsos tortaforma aljával körbe lehet rajzolni).
Az első lapot vajjal vékonyan megkent sütőlapra helyezett sütőpapírra fektetjük (én beletettem az alj nélküli formába, de nélküle könnyebb elhelyezni).
Megkenjük a Nutellával, majd jöhet a következő lap.
A legfelső lapot nem kell megkenni.
Ha mind a 4 lap egymáson van, (én akkor levettem a tortakarikát) a közepére teszünk egy poharat, picit belenyomjuk, hogy nyoma maradjon, aztán nagyon éles, vízbe mártott késsel 16 cikket vágunk a pohár nyomától kifelé eső részre.
Utána elkezdjük megcsavarni a cikkeket.
Két egymás melletti cikk közül az egyiket jobbra, a másikat balra, mindegyiknél 2-2 csavarás.
Ezt óvatosan, mert szakadhat a tészta!
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
Amíg a sütő melegszik, a csillag még pihen, közben lekenjük a tetejét a tejjel elkevert tojássárgájával, majd 25-30 perc alatt megsütjük.
(6 főre, 120 perc).