Kapros vegyes saláta.

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Könnyű

Recept leírás:

Hozzávalók:

2 kg. uborka,
1,5 kg. lecsópaprika,
1,5 kg. paradicsom,
1 csomó új lilahagyma, (kb. 1 kg. újhagymával helyettesíthető)
8 gerezd fokhagyma,
1 kisebb csokor friss kapor,
1 kanál só,
2 kanál almaecet,
1 csapott kanál szorbit (vagy cukor)
3 kanál extra szűz olíva olaj.

*

Elkészítés:

Minden hozzávalót ízlés szerinti, de lehetőleg kisebb darabokra felvágtam.
A paradicsomokat 8 részre, a paprikát negyedelt karikákra, az új lila hagymákat szintén, az uborkákat pedig félbe, majd három részre vágtam, és feldaraboltam így.
Egy nagy keverőtálba először a lila hagymát vágtam, majd 1 kanál sóval meghintettem, jól összeforgattam, és fél óráig hagytam állni.
Ezalatt rászeleteltem a paprikát, majd ismét összekevertem.
Erre kerültek az uborkadarabok, majd az egészet elkevertem 2 kanálnyi almaecettel, és 2 kanál olíva olajjal.
Egyenletesen megszórtam kevés szorbittal, majd elkevertem a nagyon apróra vágott kaporlevelekkel, melyeknek a szárait előtte eltávolítottam, és a fokhagymaolajjal, amit a következő módon készítettem.
A feldarabolt fokhagymát annyi olajjal kisebb edényben megöntöttem, hogy éppen ellepje.
Fél órás ázás után a tört fokhagymából kioldódott illóanyaga, és az így keletkezett fokhagymaolajat kevertem a salátához.
(a megmaradt fokhagymát másnap a marhapörkölthöz használtam el, de a fokhagymaolaj helyett megteszi 4 – 5 gerezd szétnyomott fokhagyma is!
A feldarabolt paradicsomot külön edényben enyhén megsóztam, olíva olajjal megöntöttem, majd vigyázva, hogy ne törjön, a többi hozzávalóval elkevertem.

Kapros vegyes saláta.