Hozzávalók:
1 tök
2 tojás
pár kanál liszt
1 ek zsemlemorzsa
só
bors
2 cikk fokhagyma
aprított kapor
aprított petrezselyemzöld
4 szelet csirkemell
só
liszt
tojás
prézli
olaj vagy zsír a sütéshez
1 nagy kígyóuborka
1 fej hagyma
1 paprika
1 kemény paradicsom
ecet
cukor
só
pirospaprika
*
Elkészítés:
A tököt megtisztítom, magját eltávolítom, legyalulom, besózom, így hagyom állni fél órát. Ezután kinyomkodom, egy tálba teszem, adok hozzá tojást, annyi lisztet, hogy jól összeálljon, plusz 1 ek. zsemlemorzsát. Fűszerezem borssal, préselt fokhagymával, hozzákeverem az aprított kaprot és petrezselyemzöldet is. Kanállal forró zsiradékba teszek egy adagot, kerekre formázom és mindkét oldalát megsütöm.
A csirkemell szeleteket szokásos módon lisztbe, tojásba, prézlibe forgatom és bő zsiradékban, lassú tűzön kisütöm. A csirkemellet sosem klopfolom, olyan vastagra vágom, ami éppen jól át tud sülni, mi vastagabban szeretjük. Krumplipürével és uborkasalátával tálalom.
Uborkasaláta:
Az uborkát legyalulom, a hagymát és a paprikát vékonyra várom, összekeverem, besózom, hagyom állni fél órát. Addig elkészítem a salátalevet. Egy tálba teszek cukrot, ráöntök kevés ecetet(20%-os), majd hideg vízzel felöntöm, jól elkeverem. Sózni nem kell, mert az uborka sós lesz. Szórok bele pirospaprikát, majd belekeverem a kinyomkodott zöldségeket. Ekkor egy nem túl érett paradicsomot szeletelek a tetejére. Hűtőben hagyom állni, akkor finom, ha összeérnek az ízek.