Hozzávalók:
1 fej káposzta
0,5 kg savanyú apró káposzta
50 dkg darált sertéslapocka
10 dkg füstölt szalonna kockákra vágva
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma átnyomva
1 bögre rizs
1 kanál őrölt pirospaprika
1 tojás
kevés füstölt házikolbász
kevés kapor finomra aprítva
kevés csombor (borsikafű)
só
őrölt bors
200 g tejföl
1 kanál liszt a habaráshoz.
*
Elkészítés:
A káposztafej torzsáját kivágjuk, köményes, sós vízben feltesszük főni.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A darált húst kicsit megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott, vagy lereszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, 1 tojást, 1 kanál őrölt pirospaprikát, 1 bögre rizst, majd jól összegyúrjuk.
A megpuhult fejes káposztát leveleire szedjük, az ereket kivágjuk, majd a levelekbe töltjük az apró húsgombócokat.
A savanyú káposzta felét nagyobb fazék aljára tesszük, megszórjuk a füstölt szalonnakockákkal, majd rásorjázzuk a töltelékeket.
Az édes káposzta kivágott ereit, és a megmaradt káposztát felaprítva, szintén hozzáadjuk.
A tetejére rakjuk a megmaradt apró káposztát, és annyi vízzel felöntve, hogy ellepje, lassú tűzön feltesszük főni.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csombort is.
A csombornak erőteljes íze van, így vigyázzunk az adagolásával.
A főzőléből keveset kivéve tejfölből kevés liszttel, kevés őrölt pirospaprikával habarást készítünk, hozzákeverjük az aprított, vagy szárított kaprot, és ráöntjük a káposztára.
A füstölt házikolbász darabokat is hozzáadva ismét felforraljuk.
Tejföllel tálaljuk.
A borsikafűnek puffadásgátló hatása van, így kompenzálja a káposzta puffasztó hatását.