Hozzávalók:
70 dkg káposzta,
1 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 kanál zsír,
1 kávéskanál só,
1 kávéskanál ecet,
1 csipet őrölt kömény,
1 csapott kanál cukor,
frissen őrölt bors ízlés szerint
40 dkg tészta (kocka, fodros kocka, farfalle, csuszatészta)
*
Elkészítés:
A káposztát legyaluljuk, majd megvagdossuk.
Ne legyenek hosszúak a szálak.
Lehet kézzel is vékonyra szelni, akkor még szebb lesz káposztánk.
Van aki reszeli a káposztát a tésztához, de én jobban szeretem szálasra vágva.
A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, majd zsíron megpároljuk.
Hozzáadjuk a szálas káposztát, és megsózzuk, valamint a cukrot is hozzáadjuk.
(van aki a cukor karamellizásával kezdi ) Eleinte sokat kavargatjuk, amíg kevés nedvet enged.
Később fedő alatt főzzük tovább, az ecetet, a köményt is hozzáadva.
Feltesszük forrni a tészta főzővizét, és mikor már gyöngyözik, enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük a tésztát.
Mikor a tészta megfőtt leszűrjük, és a közben elkészült párolt káposztával összekeverjük.
A káposztás tésztát mindenki ízlése szerint fogyassza.
Van aki sósan, jó borsosan, van aki cukorral szereti.
Figyeljünk, mert ha túl cukrosra csináljuk a káposztát, akkor azok, akik anélkül fogyasztanák nem fogják kedvelni.
Cukrot a kész káposztás tésztára is lehet szórni, elvenni belőle már nem lehet !