Hozzávalók:
500g száraz saláta, vagy más nagyszemű bab, 1 kis fej káposzta 800-1000g, 2 kisebb fej vörös, vagy lilahagyma, pár gerezd fokhagyma, 3 db sárgarépa, 1 csomag újhagyma, só, bors, babér, 1ek ecet, 1ek cukor, kömény, csipet csombor (borsikafű), csipet szárított kakukkfű.
*
Elkészítés:
A babot előző este beáztatom, sós, ecetes, köménymagos vízben fedő alatt főzöm babérlevéllel, apróra vágott fokhagymával. Legalább 8l-es fazekat használjunk! Míg fő apróra vágom a káposztát, a répát, és felkarikázom az újhagymát. Mikor a bab megpuhult, (al dente) hozzáadom a sárgarépát. Újabb 5 perc főzés után lecsurgatom a főzőlevet. A még meleg babhoz, és répához hozzáadom a káposztát, kevés apróra vágott vagy morzsolt kakukkfüvet, és a csombort . Fedő alatt még párolni hagyom, amíg ki nem hűl. A csombor nagyon erőteljes fűszernövény, ezért vigyázzunk a mennyiséggel. A csombornak egyébként puffadásgátló hatása van. A bab, káposzta, hagyma miatt nem elhanyagolandó. Szükség szerint ízesítjük sóval, borssal, cukorral, kevés ecettel. Kihűlés után rászórjuk az újhagymát.
Hidegen tálaljuk.