Kakaspaparikás bográcsban

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

120

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

2 db kakas szétbontva, feldarabolva,
8 – 10 fej hagyma,
1/2 kg. zöldpaprika,
3 db. paradicsom,
1 db. erős paprika,
5 – 6 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál köménymag,
só, őrölt bors,
2 dl. száraz vörösbor,
2 kanál zsír.

*

Elkészítés:

A hagymát feldaraboljuk, a fokhagymát szétnyomjuk kés lapjával.
Zsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a köménymagot, kicsit pirítjuk, hogy kipattogjon.
Megsózzuk, majd hozzákerül a fokhagyma is.
Beletesszük a feldarabolt húsokat, (a mellehúsát mindenképpen daraboljuk szét ) és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
A feldarabolt paprikát, a csípős paprikát egészben, vagy darabolva, és a leforrázott, héjától megfosztott paradicsomot is a bográcsba tesszük, majd nem lobogó, lassú tűzön hosszú ideig főzzük.
Ha a paprikát egészben hagyjuk, ellenőrizve a csípősséget, kiemelhetjük a bográcsból mielőtt túl erős lenne a paprikás.
Nem kavarjuk, csak a bográcsot forgatjuk időnként.
A kakas csontjából, bőréből kifőtt kollagén teszi igazán finommá a paprikást, aminek a szaftja másnapra be is kocsonyásodik.
Hozzáadunk kevés őrölt borsot.
Amikor a hús megpuhul, illetve a csontokról kezd lefőni, az őrölt pirospaprikát elkeverjük vörösborban, majd hozzákeverjük a léhez.
Főzés közben kóstoljuk, és ha szükségesnek ítéljük fűszerezünk rajta.
Javít a paprikás ízén kis csokor lestyánlevél is, amit a főzés végén kiveszünk a bográcsból.
Főtt krumplival, főtt tésztával, vagy galuskával tálaljuk.
A tejföl is nagy barátja a kakasnak!