Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
40 dkg finomliszt
25 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
1 kk. sütőpor (1/2 tasak)
1 csipet só
1 tasak vaníliás cukor
1 tojássárgája
3 ek. kakaó
A töltelékhez:
10 dkg mazsola (aki szereti, enyémben nincs)
1/2 dl rum vagy rumaroma
1 kg tehéntúró
3 tojás + 1 tojásfehérje
15 + 10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1-1 citrom és narancs reszelt héja
*
Elkészítés:
A felsorolt hozzávalókból elkészítjük az omlós tésztát. Két egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük azokat (vagy ha sietős, 1 órára mélyhűtőbe).
A töltelékhez a mazsolát beleforgatjuk a rumba. A túrót szitán vagy krumplinyomón áttörjük. Egy közepes (25 cm * 35 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket (1 maradt a tésztából) 1 csipet sóval felverjük, majd 15 dkg apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral, belereszeljük a gondosan megmosott narancs és citrom héját. Apránként beledolgozzuk a túrót, a tojáshabot, a mazsolát a rummal együtt.
Az egyik tésztacipót nagy lyukú reszelőn egyenletesen belereszeljük a tepsibe, és villával eligazítjuk, hogy mindenütt kitöltse. Elsimítjuk rajta a tölteléket, és a tetejére reszeljük a másik tésztacipót.
Középső bordamagasságon 10 percig sütjük, azután visszakapcsolunk 180 fokra, és további 45 percig sütjük, A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd 5 * 5 cm-es kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve kínáljuk.
Lajos Mari receptje.