Hozzávalók:
·         1 kg liszt
·         5 dkg élesztő (+ 2dl tej,+ 2 kiskanál cukor,+2                 kiskanál liszt)
·         5 dkg margarin
·         2 tojás+1 a kenéshez
·         10 dkg cukor
·         csipet só
·         3 és ½ dl tej
·         10 dkg mazsola
·         5 dkg kakaópor + fél-1 dl tej
*
Elkészítés:
Az  élesztőt   2 dl langyos cukros ,kis liszttel elkevert tejben  kb.  15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet tálba rakjuk, elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk  a   tojásokat   , cukrot,sót,mazsolát,felfutott élesztőt,és annyi tejjel  kidolgozzuk,hogy  megfelelő keménységű  legyen( kb. 3 és 1/2dl ). Ne legyen nyúlós, ragadós. Akkor jó ,ha elválik az edény falától.
A tésztát megfelezzük, és az egyik részébe még  beledolgozunk  5   dkg  kakaóport  annyi tejjel,amennyit felvesz (fél-1 dl)
Belisztezzük a tetejüket, és letakarva 30 percig pihentetjük.
Utána annyi részre vágjuk a kétféle tésztát , ahány kalácsot szeretnénk.  Ebből a mennyiségből   4 közepes kalács jön ki,de lehet akár 3 nagyobbat is készíteni.
A kakaós és a sima tésztából 3-3 ágat készítünk, és 6-os fonással fonjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben még 20 percet pihentetjük. Közben kétszer megkenjük tojással.
20-25 percig sütjük közepes lángon.  Gázsütőben  3-4  es fokozaton.
				
															

