Hozzávalók:
a tésztához:
• 3 dl tej
• 3 ek cukor
• 5 dkg friss élesztő
• 2 ek olaj
• 3 tojássárga
• 60 dkg liszt
• 1 csipet só
a töltelékhez:
• 10 dkg vaj
• 2 cs vaníliás cukor
• 5 ek porcukor
• 2 ek kakaó/fahéj
• 1 tk rum- vagy vaníliaaroma (elhagyható)
a tetejére:
• 1 tojássárga
*
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl meleg, de nem forró, cukros (3 ek) tejben felfuttatom. Hozzákeverem az olajat, a tojássárgákat, a maradék tejet, a sót és végül a lisztet. Legalább 5 percig dagasztom.
A tésztát 6 cipóra osztom, letakarom, és egy órát kelesztem. Ez alatt habosra keverem a töltelék hozzávalóit és hűtőbe teszem. Ehhez az olvasztott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az aromát összekeverem, majd elfelezem, és az egyik felébe kakaót, a másikba fahéjat teszek.
A megkelt cipókat lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtom. Hármat a kakaós, hármat a fahájas töltelékkel kenek meg, és a hosszanti oldaluknál feltekerem. A 3-3 tekercsből fonatot készítek. A két kalácsot kiolajozott tepsibe teszem, tetejüket tojássárgájával kenem meg. Előmelegített sütőben, légkeveréssel 180 fokon 20 perc alatt pirosra sütöm.

