Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
10 dkg vaj
3 dl tej
Valamint:
10 dkg vaj
A töltelékhez:
Porcukros kakaó
Locsoláshoz 2 dl tej és 1 cs vaníliás cukor
*
Elkészítés:
A tésztához valókat összedolgozunk, kézzel vagy géppel 6-8 percig dagasztjuk.
Fél órát hagyjuk kelni, átgyúrjuk, majd újabb fél órát pihentetjük.
Kinyújtjuk 2 cm vastagra.
A 10 dkg puha, de nem folyékony vajjal megkenjük, összehajtogatjuk, és fél órát újra pihentetjük.
Majd pihenés után 3 részre osztjuk ,egyenként kinyújtjuk, megszórjuk a porcukros kakaóval, és két oldalról felcsavarjuk a feléig.
Felvágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 20 percig kelesztjük langyos helyen.
Ezután egy kevés vajjal megkenjük a tetejét majd előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Egy csésze tejet felforrósítok egy tasak vaníliás cukorral.
A kisült csigákat azonnal, még forrón megöntözöm a vaníliás tejjel.
Ettől lesznek puhák, szaftosak.
Ha jól dolgoztunk ebből 50-55 db lesz .
Reggelire, tízóraira, uzsonnára tökéletes egy nagy bögre kakaóval vagy tejeskávéval.
A dupla tekerés szerintem szokatlanabb, mutatósabb, mint a hagyományos, és talán a kakaós rész is több így benne, mintha egy nagy csigát csavarintanánk.

