Hozzávalók:
40 dkg Miklós’ Universal mix liszt
1 dkg útifűmaghéj + 1,5 dl tej
2 dkg friss élesztő + 2 dl tej
1+1ek cukor
1 kk só
3 db tojássárgája
4 dkg vaj vagy margarin
A nyújtáshoz: 2 ek rizsliszt
Töltelék: 5 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
2 ek kakaópor
A tepsi kikenéséhez: vaj vagy margarin.
A kenéshez: 1-2 ek kristálycukor
1 dl tej
*
Elkészítés:
Azt hiszem, az egyik legnépszerűbb kelt tészta, így nem maradhat ki a gluténmentes változat sem!
Az élesztőt langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet (+ útifűmaghéj) a robotgép táljába mérjük a sóval és a többi cukorral együtt, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, apránként a maradék langyos tejet, az olvasztott margarint, és közepesen kemény tésztát dagasztunk.
Letakarva, langyos helyen 40-50 percen át kelesztjük.
A töltelékhez a margarint a cukorral és a kakaóval habosra keverjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros-kakaós vajjal megkenjük.
Ezután felcsavarjuk, majd lisztezett késsel, kb.
3 centi vastag szeleteket vágunk.
Egy tepsit vajjal jól kikenünk, majd a tésztatekercseket, nem túl szorosan, egymás mellé tesszük.
Langyos helyen 30 percen át kelesztjük, majd a tetejüket a cukros tejjel lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Még forrón tálra szedjük, mert ha kihűltek, nehéz kiszedni őket a tepsiből.
(16 db, 120 perc).


