Jókai bableves

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

LigetiK

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

120

Nehézség

Haladó

Jókai bableves

Jókai bableves

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

50 dkg szárazbab (tarka)
30 dkg füstölt hús (tarja, csülök, oldalas)
1 szál gyulai kolbász
2 ek zsír (sertés, kacsa, liba)
1 ek finomliszt
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 ek ételízesítő
1 fej vöröshagyma
5 db babérlevél
1 db zellergumó
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
6-8 ek rétesliszt
2 db tojás
1 db poharas tejfől
ízlés szerint csípős paprika

*

Elkészítés:

A szárazbabot és füstölt húst előző este, hideg vízbe beáztatom.
Másnap egy nagy fazékban, a finomlisztből és zsírból világosbarna rántást készítek.
Aztán félrehúzom, rávágom a fokhagymát és megszórom pirospaprikával.
Leöntöm az áztatólevet a babról és füstölt húsról, majd ezt is a fazékba teszem.
Beleteszem a felszeletelt kolbászt, a nagyobb darabokra felaprított vöröshagymát és zellergumót, ételízesítőt és babérlevelet.
Felöntöm 2 liter vízzel, és a forrástól számított 1 órán keresztül főzöm.
Közben megtisztítom a répákat, felaprítom kockára, majd a leveshez adom, még 1 liter vízzel felöntöm. Ha szükséges, sózom és fedő alatt 30 percig főzöm.
Ezalatt a réteslisztből és tojásból, pici sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrok és ha minden megpuhult, a levesbe csipkedem a tésztát, majd 10 percig forralom.
A füstölt húst kiveszem hagyom hűlni, majd felkockázom és visszateszem a levesbe.
A tejfölt a levesből mert forró lével simára keverem és visszaöntöm a levesbe.
Friss kenyeret és plusz tejfölt kínálok mellé.
http://karcsifozdeje.blogspot.hu/2015/11/jokai-bableves.html

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Jókai bableves