Hozzávalók:
30 dkg tarkabab
40 dkg füstölt tarja
25 dkg Gyulai kolbász
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1/2 zeller
1/2 karalábé
2 babérlevél
4 cikk fokhagyma
1 ek. zsír
2 mk. pirospaprika
1 fej hagyma
4 csapott ek.liszt
2 dl tejföl
só
bors
Csipetkéhez:
20 dkg liszt
1 tojás
só
*
Elkészítés:
A füstölt tarját egyben, fedő alatt odateszem főni, annyi vízben, hogy jól ellepje Nem sózom meg, mert a füstölt hús sós. Amikor már belemegy a villa, beleteszem az előző este beáztatott babot, a babérlevelet, a fokhagymát, a tisztított, darabolt zöldségeket, a karikára vágott kolbászt. Amikor a bab már majdnem puha(addig megfőnek a zöldségek és a kolbász is), beleszórom a közben elkészített csipetkét, együtt főzöm tovább. Amikor már minden puha, a zsírból és 2 ek. lisztből készítek egy hagymás rántást, úgy, hogy a zsíron félig megpirítom a kockára vágott hagymát, hozzászórom a lisztet, együtt pirítom készre. Leveszem a tűzről, hozzákeverem a pirospaprikát, felengedem hideg vízzel és egy szűrőn át a leveshez öntöm. A másik 2 ek. lisztet elkeverem a tejföllel, felhígítom levessel, majd azt is a leveshez öntöm. Ekkor állítom be a leves sűrűségét, annyi vizet öntök még hozzá, hogy jó állaga legyen, ne túl híg, de ne is túl sűrű. Ízesítem még kevés őrölt borssal, ha kell sózom és jól összeforralom. A füstölt húst a leves után esszük meg, tormával, mustárral.
A blogomon több képet is találtok: http://pkrumpli.blogspot.hu/2015/11/jokai-bableves.html