Jókai bableves

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Ilona

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

40

Sütési / főzési idő (perc)

50

Nehézség

Jókai bableves

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók:
25 dkg bab (tarka, vagy vaj ) 80 dkg füstölt csülök, 10 dkg füstölt kolbász, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 8- 10szem bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 babérlevél
Csipetkéhez, 1 tojás és annyi liszt amit a tojás felvesz

*

Elkészítés:

Elkészítés:
Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot. A meghámozott fokhagymát és a borsot teafű-tartóba rakjuk (így könnyedén el tudjuk majd távolítani).A répákat meghámozzuk,kisebb kockákra vágjuk. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk. A csülköt fel tesszük főni,annyi vízben,hogy ellepje. Ha félig megfőtt,hozzáadjuk a babérlevelet és a teatojást.Ha a bab is félig megpuhult,hozzáadjuk a répaféléket és kolbászt,és az egészet puhára főzzük. Elkészítjük a csipetkét:10 dkg lisztet elkeverünk csipet sóval,hozzáadjuk a tojást,és víz nélkül tésztát gyúrunk,cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük,és lisztezett deszkán,meggömbölygetjük őket,szikkadni hagyjuk .A hagymát finomra vágjuk,az olajon megpirítjuk a 3 dkg lisztet,hozzáadjuk a hagymát,2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről,megszórjuk p. paprikával,felöntjük 3 dl hideg vízzel,és simára keverjük A csülköt kivesszük a levesből,kicsontozzuk,felaprózzuk,majd visszatesszük .Hozzászűrjük a rántást,belekeverjük a tejfölt,felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét,és 10-12 percig,forralva puhára főzzük,végül savanyítjuk,sózzuk.
Elkészítési idő: 50 perc

Jókai bableves

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Jókai bableves

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!