Hozzávalók:
3 tojás
2 kis pohár natúr joghurt
3 joghurtos pohár liszt (én felesben réteslisztet használtam)
1,5 pohár cukor
1 pohár olaj
1 sütőpor
1 vaníliáscukor
csipet só
1 ek cukrozatlan kakaópor
50 – 60 dkg meggy kifejtve (lehet több is)
*
Elkészítés:
Amilyen gyorsan elkészíthető ez a sütemény olyan gyorsan el is fogy – annyira finom!!!
Receptjét már fejből tudom, egyszerű, mert a fő mérőeszköz a joghurtos pohár.
Tésztája könnyű a joghurttól – a gyümölcsökkel pedig variálhatjuk az ízhatást. Most a meggyünk érik, de készítettem már cseresznyével, szilvával, sárgabarackkal. Ízlés szerint variálhatjuk a gyümölcsökket, lehet több fajtából is. Tetejét esetleg megszórhatjuk durvára vágott dióval, reszelt citromhéjjal.
Elkészítése:
A joghurtokat egy tálba öntöm és hozzáadom az olajat, csipet sót, összekeverem. Azért kezdem így, hogy a mércém meglegyen.
Másik edénybe a tojásokat a cukrokkal egy ovális habverő segítségével habosra kikavarom. Ezt összevegyítem az olajos joghurttal, majd beleszitálom a sütőporos lisztet. Simára kikeverem a tésztát.
Egy normál méretű tepsit (kb.25×35 cm) sütőpapírral kibélelek, a tészta kétharmadát beleöntöm, a maradék tésztába pedig beleszitálom a kakaóport. Jól elkeverem és a többi tészta tetejére öntöm. Habverővel egy kicsit belekavarok, hogy kicsit márványos legyen. Ez idáig kb. 10 perc.
És most jöhet a meggy, amit természetesen előtte kifejtek. (Egy kicsit savanyúnak éreztem, ezért 2 ek cukorhoz hozzáadtam 1 tk fahéjat és ezt a meggyel összekevertem).
Végül a meggyet rászórom a tészta tetejére és előmelegített 160 fokos sütőben kb. 40 percig sütöm (tűpróbával megnézem, mikor jó).
A tészta tetejére sütés előtt szórhatunk még durvára darabolt diót vagy mogyorót is