Jalebi – egy népszerű keleti édesség

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Keleti ízvarázs

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

25

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Jalebi – egy népszerű keleti édesség

Recept leírás:

Hozzávalók:

1. TRADICIONÁLIS RECEPT:
Hozzávalók:
2 bögre finomliszt
2 ek. kukoricaliszt (elhagyható)
1 csipet kurkuma (vagy pár csepp sárga ételfesték)
2 bögre natúr joghurt
víz
fél tk. sütőpor
1 csipet sáfrány (vagy pár csepp sárga ételfesték)
4 ek. olaj + a sütéshez
Cukorsziruphoz:
2 bögre víz
2 bögre kristálycukor
1 citrom kifacsart leve
1 csepp rózsavíz (elhagyható)
1 tk. kardamom
MODERN, ÚN. INSTANT RECEPT:
Hozzávalók:
2 dl. kézmeleg víz
1 tk. cukor
1 tk. élesztő
2 bögre finomliszt
1 tk. kukoricaliszt (elhagyható)
1 csipet kurkuma vagy sáfrány (vagy pár csepp sárga ételfesték)
3 ek. natúr joghurt
Cukorsziruphoz:
2 bögre víz
2 bögre kristálycukor
1 citrom kifacacsart leve
1 csepp rózsavíz (elhagyható)
1 tk. kardamom

*

Elkészítés:

A jalebinek két elkészítése módja van: egy tradicionális, és modern, ún. instant. Mindkét receptet le fogom írni, s Rátok bízom, melyiket próbáljátok ki.
TRADICIONÁLIS RECEPT:
1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet, egy csipet kurkumát (tényleg csak egy csipet legyen, mert nagyobb mennyiségénél már könnyen érződik az íze, nekünk pedig most kizárólag színezés miatt van rá szükségünk), és alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadagolunk 2 bögre natúr joghurtot, és ezzel is összedolgozzuk.
2. Folyamatosan, kisebb adagonként öntjük hozzá a vizet és keverjük mindig csomómentesre. A lényeg, hogy végeredményként egy palacsintatésztánál kissé sűrűbb tésztát kapjunk. Minimum 2 órát letakarva pihentetjük, de ha nagyon tradicionálisak szeretnénk lenni és a legjobb eredményt akarjuk elérni, akkor ez az időtartam 24 óra legyen.
3. Pihentetés után hozzáadunk fél tk. sütőport, egy csipet sáfrányt porrá zúzva (helyettesíthető pár csepp sárga ételfestékkel) és 4 ek. olajat. Egynemű masszává dolgozzuk össze. Félretesszük, míg elkészítjük a cukorszirupot.
4. Egy lábasban feltesszük melegedni a 2 bögre vizet, s beleöntjük a 2 bögre cukrot. (A cukorszirup készítésének szabálya, melynek függvényében a mennyiség növelhető, csökkenthető: 1 bögre vízhez 1 bögre cukor szükséges!) 10-15 percet adunk neki, hogy szépen forrjon, ekkor hozzáadunk egy citrom facsart levét, egy csepp rószavizet, és egy teáskanál kardamomot. A szirup akkor kész, ha ujjunkkal ragacsosnak érezzük már. Ekkor a legkisebb lángon hagyjuk.
5.  Egy serpenyőben olajat hevítünk közepes lángon (ne legyen túl forró az olaj).
6. Kinevezünk egy jalebi-készítésre alkalmas eszközt: nálam ez egy üres majonézás doboz. Beleöntjük a tésztát.
7. Amikor az olaj elérte a  kellő hőfokot, csigaformákat nyomunk. Nem kell sok idő a sütéséhez, fél-egy perc alatt oldalanként készre sül.
8. Az olajból a cukorszirupos fürdőbe tesszük át, megforgatjuk benne, hogy mindenütt érje, majd kiszedjük, lecsepegtetjük. Addig végezzük, míg el nem fogy a tésztánk.
MODERN, ÚN. INSTANT RECEPT:
1. 2 dl. kézmeleg vízhez adunk 1 tk. cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
2. A finomlisztet, kukoricalisztet az egy csipet kurkumával/ételfestékkel elkeverjük, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot és ezzel is elegyítjük.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor a lisztes keverékünkhöz öntjük és alaposan összekeverjük.
4. Folyamatosan, kisebb adagokban adagolunk hozzá kézmeleg vizet, mígnem egy palacsintatésztánál kissé sűrűbb masszát nem kapunk. 15-20percet pihentetjük.
5. Egy lábasban felteszük melegedni a 2 bögre vizet, s beleöntjük a 2 bögre cukrot. (A cukorszirup készítésének szabálya, melynek függvényében a mennyiség növelhető, csökkenthető: 1 bögre vízhez 1 bögre cukor szükséges!) 10-15 percet adunk neki, hogy szépen forrjon, ekkor hozzáadunk egy citrom facsart levét, egy csepp rószavizet, és egy teáskanál kardamomot. A szirup akkor kész, ha ujjunkkal ragacsosnak érezzük már. Ekkor a legkisebb lángon hagyjuk.
6.  Egy serpenyőben olajat hevítünk közepes lángon (ne legyen túl forró az olaj).
7. Kinevezünk egy jalebi-készítésre alkalmas eszközt: nálam ez egy üres majonézás doboz. Beleöntjük a tésztát.
8. Amikor az olaj elérte a  kellő hőfokot, csigaformákat nyomunk. Nem kell sok idő a sütéséhez, fél-egy perc alatt oldalanként készre sül.
Jó étvágyat!
www.facebook.com/keletiizvarazs
http://keletiizvarazs.blogspot.hu/

Jalebi – egy népszerű keleti édesség

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Jalebi – egy népszerű keleti édesség