Isteni finom egyszerű kenyerem

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

60

Nehézség

Haladó

Isteni finom egyszerű kenyerem

Isteni finom egyszerű kenyerem

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

60 dkg sima liszt
20 dkg világos rozsliszt
120 ml víz
400- 500 ml joghurt vagy iró vagy savó vagy kaukázusi kefir
2 ek burgonya pehely (el is maradhat)
2 teáskanál só
2,1 dkg élesztő
csipet cukor

*

Elkészítés:

1. Az élesztőt a cukros vízben feloldom, nem kelesztem, bele öntöm a kenyérsütő tartályába. Majd a 420 ml (én kaukázusi kefirt használtam) ráöntöm.
2. A kimért liszteket összekeverem + a sót és ezt is a folyadékra öntöm. A burgonyapelyhet rászórom és elindítom a dagasztást. Ez Kb 20 perc.
3. 30 perc pihentetés után a tésztát átgyúrom, majd kelesztő tálban addig kelesztem, míg a duplájára nő.
4. Átgyúrom, megformázom oválisra a tésztát, és egy ovális magas falu jénaiban (jobb híján), amibe egy konyharuhát tettem, beliszteztem (kukoricalisztet használtam, ettől ropogósabb a kenyér) és a tésztát a varratos résszel felfelé bele tettem, ruhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem.
5. A sütőbe 2 tepsit teszek a sütőt 250 C° -a felfűtöm.(az egyikbe a tésztát csúsztatom majd a másikba egy bögre hideg vizet öntök akkor, amikor a kenyeret betolom a sütőbe)
6. A tésztát óvatosan kiborítom egy sütőpapírra, ami alatt egy iskolai rajztábla van (így könnyebb áttenni a forró tepsire) és a tetejét 3mm mélyen bemetszem három helyen.
7. Az egyik tepsire átcsúsztatom a tésztát és rögtön beleöntöm a vizet a másik tepsibe és így sütöm a kenyeret 15 percig, a vizes tepsit eltávolítom, majd 200C°-on további 40-45 percet sütöm. Rácson hagyom kihűlni.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Isteni finom egyszerű kenyerem