Hozzávalók:
Isler:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy margarin, de lehet zsír és margarin keveréke
1 tojás
6 dkg porcukor
1 csapott ek. kakaópor kakaópor
15 dkg vegyes lekvár
Csokimáz:
10 dkg cukor
2 ek. kakaópor
2-3 ek. víz
2 dkg vaj, vagy margarin
Linzer:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy margarin
6 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
20 dkg házi baracklekvár
porcukor a szóráshoz
*
Elkészítés:
A zsiradékot elmorzsolom a liszttel. Gyorsan kell dolgozni vele, hogy ne olvadjon meg a kezünktől a zsiradék.
Ezután rászórom a porcukrot, a kakaóport, hozzáadom a tojást és gyorsan összegyúrom.
A tésztát fél órára hűtőbe teszem aztán egyszerre a felével dolgozva kb. 3 mm-re kinyújtom, kiszaggatom, tepsibe rakom. Nem kell zsírozni a tepsit, nagyon zsíros a tészta, nem fog leragadni.
A leeső részeket újra összegyúrom, nyújtom, szaggatom, amíg el nem fogy.
Közepesen meleg sütőben sütöm, jól át kell sütni, különben liszt ízű marad.
Kiszedés után kihűtöm, kettő közé lekvárt teszek.
A tetejét csokimázzal vonom be, amit úgy készítek, hogy felolvasztom a cukrot a kakaóporral és egy kis vízzel, sűrűre főzöm, majd lehúzom a tűzről és akkor keverem bele a vajat, vagy margarint. Várok egy kicsit, amíg kezd sűrűsödni, kanállal a sütik tetejére szedem.
A lisztet elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a cukrokat és a tojással összegyúrom.
Fél órát hűtőben pihentetem. Ekkor kb. 3 mm-re kinyújtom a tésztát, linzervirág szaggatóval kiszaggatom, tepsibe rakom.
Közepes hőmérsékleten világosra sütöm, amikor kihűlt megtöltöm a lekvárral, és porcukorral díszítem.