Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg vaj, vagy margarin, de lehet zsír és margarin keveréke
1 nagy tojás
10 dkg cukor
3 dkg kakaópor
40 dkg lekvár
Csokimáz:
20 dkg cukor
5 dkg kakópor
3-4 ek. víz
5 dkg vaj, vagy margarin
*
Elkészítés:
Első és legfontosabb szabály, hogy a zsiradék legyen hideg! Én régen vajjal, aztán az egészséges életmód jegyében margarinnal sütöttem, most sertészsír és margarin keverékével. Nem kisütött, hanem préselt zsírt használok hozzá, azt a hófehéret. De lehet, csak margarinnal, vagy csak vajjal, ki mivel süt, nálam ez a zsír-margarin keverék vált be, ettől a legfinomabb, legomlósabb. A kétféle zsiradékot összegyúrom, majd elmorzsolom a liszttel, de úgy hogy minden egyes lisztszemet érje a zsiradék, egy csepp se maradjon ki, ez is nagyon fontos szabály! Gyorsan kell csinálni, hogy ne olvadjon meg a kezünktől a zsiradék. Ezután rászórom a cukrot, a kakaóport, hozzáadom a tojást és gyorsan összegyúrom. Sütőpor nem vétlenül nincs benne, nem kell bele! A tésztát fél órára hűtőbe teszem aztán egyszerre a felével dolgozva kb. 3 mm-re kinyújtom, kiszaggatom, tepsibe rakom. Nem kell zsírozni a tepsit, nagyon zsíros a tészta, nem fog leragadni. A leeső részeket újra összegyúrom, nyújtom, szaggatom, amíg el nem fogy. Közepesen meleg sütőben sütöm. Gyakran kell ellenőrizni, mert hamar megsül, ha sötétbarna lesz az alja már nem jó, nem lesz omlós, kemény, keksz szerű lesz. Addig kell csak sütni, amíg a sülés közben megolvadt zsiradék nedves, fényes színe el nem tűnik, és látjuk, hogy már szilárd, matt a tészta, akkor már jó is! Kiszedés után kihűtöm, kettő közé lekvárt teszek. A tetejét csokimázzal vonom be, amit úgy készítek, hogy felolvasztom a cukrot a kakaóporral és egy kis vízzel, sűrűre főzöm, majd lehúzom a tűzről és akkor keverem bele a vajat, vagy margarint. Várok egy kicsit, amíg kezd sűrűsödni, kanállal a sütik tetejére szedem.