Hozzávalók:
50 dkg finom liszt
3 dl kefír
2 db tojás
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
2kk.só
1 kk.kristály cukor
A sütéshez:
étolaj
450g tejföl
20 dkg trappista sajt
20 dkg sonka
15 dkg bacon
3-4 gerezd fokhagyma
csipet só
*
Elkészítés:
Előkészítés: A sajtot lereszeljük. A sonkát és a bacont csíkokra vágjuk. A tejfölt kikeverjük az átnyomott fokhagymával és egy csipet sóval. A bacon csíkokat egy kicsit megpirítjuk.
Elkészítés. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, tojást, kefirt és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan kidolgozzuk. Kiveszünk belőle annyit, amennyit sütni szeretnénk, a többit a hűtőbe tesszük. Gombócokat csípünk belőle, olajos kézzel széthúzogatjuk és bő olajban kisütjük. Az első oldalát fedővel lefedve, /mint a fánkot/ a másik oldalát fedő nélkül sütjük. A lángosokat megkentem fokhagymás tejföllel, majd sonka vagy bacon csíkokat szórtam rá és reszelt sajtot.
A maradék tésztát kiolajozott nylon zacskóban ,hűtőben több napig tárolhatjuk.