Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 7 dkg kr.cukor, 3 dkg só, 2 db tojás, 5 dl tej, 2 ek. étolaj. 1 db tojás a kenéshez.
*
Elkészítés:
10 dkg lisztből a kr.cukorból, élesztőből, és 2 dl tejből kovászt készítünk. Ha kész a langyos lisztel összedolgozzuk, végül az olajjal is jól kidolgozzuk.1-1,5 órát meleg helyen kelesztjük. (Én kelesztőtálban az ágynemű közt kelesztem) Kelés után átszellőztetem (átgyúrom) Kétfelé vesszük, mert két rúd lesz. Egy adagot annyi felé veszünk, ahány fonatú kalácsot készítünk.(3-4-6..stb. Megfonjuk a kalácsokat és zsirozott tepszibe, még legalább fél órát kelesztjük. Tetejét tojássárgájával kenük meg. Ez után 170-180 fokos sütőbe sütjük. Ha a teteje gyorsan pirul, tegyünk rá . sütőpapírt Sonkával nagyon finom!! Jó munkát és jó étvágyat!!