Hozzávalók:
1, 3 kg-os kötözött sonka
2 babérlevél,
5 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
7-10 főtt tojás
*
Elkészítés:
A kötözött sonkát felteszem főni, a főzővízbe teszek babérlevelet, fokhagymát, vöröshagymát és lassú tűzön, éppen csak bugyogva 3 órán át főzöm. A főzőlevében hagyom kihűlni, így a rostok nem ugranak hirtelen össze, finom szaftos marad a hús. Amikor kihűlt a főzőlé, kiveszem a sonkát, leveszem róla a hálót, szorosan becsomagolom folpack fóliába úgy teszem hűtőbe. Jó, ha legalább 1 éjszakán át áll a hűtőben szeletelés előtt.
A főtt tojásnál arra vigyázzunk, hogy forrástól számítva 10 percnél ne főzzük tovább, mert kicsapódik a benne lévő kén, a sárgája körben fekete lesz, ami ront az esztétikai hatáson. Ha a főzővízbe teszünk bőven sót, könnyen lejön a héja, és rögtön tegyük hideg vízbe, amikor megfőtt.
A sonkát felszeletelve tálra teszem, díszítem salátával, zöldségekkel és körberakom főtt tojással.