Hozzávalók:
Tészta:
3 tojás
1 evőkanál víz
4 evőkanál cukor
4 evőkanál rétesliszt
késhegynyi sütőpor
1 vaníliás cukor
pici só
Habcsók réteg:
2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
Krém:
2,5 dl tejszín
6 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
1 cs. habfix (8 g) – normál tejszínnél 2 cs. (16 g)
Habcsók-tojások:
2 db tojásfehérje
10 dkg porcukor
1-1 1/2 evőkanál meggy lé (tetszés szerinti ételszínező)
Díszítéshez drazsé, cukrok, csokoládé stb.
*
Elkészítés:
22 cm átmérőjű tortaforma
A tésztához a tojás sárgákat a cukorral, vízzel, vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjét pici sóval habbá verjük (nem túl keményet), és óvatosan belekeverjük a masszába.
Sütőpapírral bélelt – zsiradékkal megkent, lisztezett – tortaformába öntjük és 170 fokra előmelegített sütőben (25 perc) megsütjük (tűpróba). Rácsra tesszük, sütőpapírt lehúzzuk, és kihűlés után lapjában kettévágjuk.
A habcsók réteghez vízgőz felett a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Sütőpapírral (amire előrajzoltuk a torta körméretét) bélelt tepsibe simítjuk. 135 fokra előmelegített sütőben szárítjuk. Időnként a sütő ajtaját kinyitjuk. Kb. 30 perc alatt kész. Rácsra húzzuk a sütőpapírral együtt. Ha kihűlt, óvatosan leszedhető.
A krémhez a jól lehűtött tejszínt (a tálat is tegyük előzőleg hűtőbe) habbá verjük, közben adagoljuk hozzá a porcukorral összeszitált kakaót, amibe belekevertük a habfixet is. A kész krémet felhasználásig hűtőbe tesszük.
A habcsók-tojásokhoz a tojásfehérjéket a porcukorral gőz fölött habbá verjük. A tepsibe sütőpapírt rakunk. A hab feléből – két kanál segítségével – tojás alakú formákat készítünk. A másik felébe óvatosan beleforgatjuk a meggylevet (ételszínezőt), és szintén megformázzuk. Az előmelegített sütőben, 135 fokon, 30 perc alatt megszárítjuk. Papírral együtt rácsra tesszük.
Összeállítás: Az egyik piskóta lapot megkenjük a kakaós krémmel, ráhelyezzük a habcsók réteget. Erre is krém kerül, majd ráhelyezzük a másik piskóta lapot. Erre is egy vékony krém réteg kerül.
A tetejére tesszük a színes habcsók-tojásokat, illetve még díszíthetjük cukorral, csokoládéval stb. Hűtőbe tesszük. Éles késsel jól szeletelhető.
(Saját recept)