Hozzávalók:
4 db közepes cékla
2 db babérlevél
pár szem szegfűbors
½ mk őrölt szerecsendió
½ mk őrölt köménymag
A töltelékhez:
20 dkg darált hús (tetszőleges, lehet csirke, pulyka vagy disznóhús)
5 dkg tehéntúró
1 db tojás
½ mk őrölt fekete bors
1 kk só
A mártáshoz:
1 ek napraforgóolaj
2 tk liszt (gluténmentesen: rizsliszt)
1 dl tejföl
2-3 ek balzsamecet
2 tk cukor
1 kk só
*
Elkészítés:
A céklákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd egészben hagyva, annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi.
Megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket, és fedő alatt puhára főzzük.
Amíg a céklák főnek, elkészítjük a tölteléket.
A darált húst összekeverjük a túróval (a túrótól finom puha lesz a töltelék), tojással, borssal, sóval.
Ha megfőttek a céklák, a főzőlét félretesszük, a céklákat kicsit kihűtjük, majd kivájjuk a közepüket, és megtöltjük a darált hússal.
Kiolajozott jénai tálra tesszük őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
A félretett céklaforgácsot a lével együtt, botmixerrel pürésítjük, ízesítjük a cukorral, balzsamecettel, majd hozzáadjuk a tejföllel csomómentesre kevert lisztet, és pár percnyi forralással besűrítjük.
Párolt kölessel vagy quinoával tálaljuk.