Hozzávalók:
A tésztához: 3 dl langyos tej, fél kocka (2-3 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 5 dkg puha vaj, 50 dkg liszt, 2 kiskanál só.
A töltelékhez: 30 dkg darált hús, egy kisebb fej vöröshagyma apró kockákra vágva, só, pirospaprika, őrölt bors, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál simaliszt, 1 dl víz, 1 evőkanál olaj.
*
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a langyos tejben.
Amikor a tej tetején vastag, halványbarna hab képződött, az élesztős tejet liszthez öntjük, beleszórjuk a sót, hozzáadjuk a puha vajat, és sima tésztát gyúrunk belőle (ha nem elég a tej, langyos vízzel pótoljuk ).
A tésztát duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, a tésztát 2-3 milliméter vastagságú négyszögletes lappá nyújtjuk, majd 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk.
A négyzeteket bekenjük tojással, a közepükbe halmozunk egy evőkanál tölteléket, és háromszög formára összehajtjuk a tésztát.
A széleiket villával lenyomkodjuk.
A tetejüket megkenjük tojással, esetleg megszórjuk reszelt sajttal, aztán előmelegített sütőben megsütjük őket.
A töltelék elkészítése : Az olajat egy edénybe öntjük.
Megüvegesítjük rajta az apróra vágott hagymát, ráborítjuk a darált húst, és állandóan kevergetve fehéredésig sütjük, ízesítjük sóval, paprikával, őrölt borssal.
A lisztet a vízzel összekevert tejfölbe keverjük, és a keveréket a megpirult húsra öntjük.
Jól összekeverjük, aztán mikor besűrűsödik, levesszük a tűzről.
Kihűtve töltjük a tésztába.