Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol
4 vastag szelet karaj
4 nagy szelet sonka(én Pápait használtam)
Besamel mártáshoz:
5 dkg vaj, vagy margarin
10 dkg liszt
4 dl tej
3 dl tejföl
25 dkg reszelt sajt
só
bors
fehér bors
Tetejére:
3 ek. zsemlemorzsa
4 dkg vaj, vagy margarin
zsiradék a hús sütéséhez
*
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem és sós vízben megfőzöm, leszűröm.
Nem kell nagyon puhára főzni.
A karajt vékonyra klopfolom, minden szeletet kettévágok, sózom, borsozom.
Kevés forró zsiradékon mindkét oldalát sütöm 3-3- percig.
A vajból(margarinból), a lisztből és a tejből sűrű besamelmártást készítek.
Amikor langyosra hűlt belekeverem a tejfölt és a reszelt sajtot, sózom, fehér borssal fűszerezem.
Egy mély szögletes jénaiba kenek egy keveset a sütőzsiradékból, erre fektetem a 4 szelet sonkát. Ezekre jön a 8 darab hússzelet.
Rárakom a karfiol rózsákat, majd meglocsolom a tejfölös, sajtos besamelmártással.
Tetejét megszórom zsemlemorzsával és kb, 4 dkg vajat, vagy margarint apróra vágva rárakok.
Ettől lesz szép piros a morzsától pedig ropogós a teteje.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütöm, amíg a teteje szép piros nem lesz, akkor készen van. Kb. 45-50 percig kell sülnie.
Köretnek párol rizst készítettem hozzá, de anélkül is fogyasztható.