Húsgombóc paradicsomszósszal

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

20

Nehézség

Könnyű

Húsgombóc paradicsomszósszal

Recept leírás:

Hozzávalók:

A húsgombóchoz kell:
1 kg darált pulykahús,
1 csupor rizs félkeményre (al dente) főve,
1 nagy fej hagyma nagyon apróra vágva, de inkább reszelve,
pár gerezd fokhagyma,
1 tojás,
1 mokkáskanál őrölt piros paprika,
só, őrölt bors,
ízlés szerint friss, vagy szárított bazsalikom.
A mártáshoz:
1 doboz 500 g. paradicsomszósz,
kevés só, őrölt bors,
pár gerezd szétnyomott fokhagyma,
bazsalikom, oregánó,
kevés liszt, vagy keményítő a sűrítéshez.
2 kg krumpli.

*

Elkészítés:

A gombócokat, külön főztem.
Bele lehetne főzni a paradicsomszószba is, de így szebb lesz a tálalásnál, és semmivel sem igényel több időt.
A gombócokat a hozzávalókból, összegyúrjuk.
A hozzávalók, megegyeznek a töltött káposzta, vagy a töltött paprika húsos töltelékével, de külön felsorolásra kerülnek.
Az összegyúrt húsgombócokat megfőzzük.
Mivel előfőzött rizst használunk, nem kell túl hosszú ideig vesződni vele.
A rizst, pedig a pulykahús, rövidebb ideig történő főzése miatt főztem elő.
Ha sertéshússal csináljuk a gombócokat, elő sem kell főzni a rizst.
A paradicsomszószt is elkészítjük, míg a gombócok főnek.
Papírdobozos paradicsompürét használunk, ez elég sűrű, és megfelelően híg is a mártáshoz.
Apróra vágott bazsalikom, oregánó leveleket, vagy szárított, morzsolt fűszert teszünk a forrásban lévő paradicsomlébe, valamint nagyon apróra vágott fokhagymát.
Ha túl lazának találjuk a szószt, kevés lisztet adunk egy kis edénybe, a szószból kivett kis mennyiséggel, csomómentesre keverve, behabarjuk.
Ezzel a módszerrel, megfelelő sűrűségűre tudjuk főzni.
Ezalatt megfőttek a gombócok, és ahogy kivettük őket, ugyanabban a forró vízben, megfőzzük a meghámozott, kockára vágott krumplit is.
A vízhez, most adunk egy kevés sót is, mert a krumpli, sokat vesz fel.
Mikor a krumpli is megfőtt, akár tálalhatunk is.
Ha van a kertben, vagy az ablakpárkányon friss bazsalikomlevél, feltétlenül tegyünk a tányérra díszítésként!

Húsgombóc paradicsomszósszal

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Húsgombóc paradicsomszósszal

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!