Hozzávalók:
Az alapléhez:
5-6 db.sárgarépa,
1 közepes méretű petrezselyem gyökér
1 közepes méretű zeller gumó
só
őrölt fekete bors ( ízlés szerint)
1 kanál olaj
kevés lestyán levél ( lehet szárított is)
egy kisebb paradicsom félbevágva
a hús gombóchoz:
250 gr darálthús
1/2 csésze rizs
1 kis fej vörös -vagy lila hagyma
1 egész tojás
só
őrölt fekete bors
kevés őrölt piros paprika
A fűszerek toldi fűszer termékek
*
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom , megmosom és a nagy reszelőn lereszelem. Egy fazékban (most 3 litereset használtam) felhevítem az olajat és megpuhítom rajta a reszelt zöldségeket.
Ezután felöntöm 2,5 liter vízzel , sózom borsozom ,beleteszem a paradicsomot ,a lestyán levelet és fedő alatt , kis lángon , majdnem puhára főzöm. Közben a gombóchoz megmosom a rizst , megtisztítom a hagymát és a sajtreszelőn lereszelem, de akár apró kockára vágva is lehet, majd összekeverem a darált húst a hozzávalókkal , és kis gombócokat formálok belőle.
Amikor már félig megpuhult a zöldség , beleteszem a levesbe a gombócokat is, és készre főzöm. Az igazi ciorbă-hoz tesznek borş -t is. Ezt zacskóban szárított formában is lehet itt nálunk kapni. A neve Borş Magic. Ez teszi igazán különlegessé. De kihagyható , s helyette kevés citromlével savanyítható.( Itt található leírás az eredeti borş elkészítési módjáról)