Hozzávalók:
A leveshez
· 2 ek olaj
· 2 db dundi sárgarépa (30 dkg)
· 1 db dundi fehérrépa (15 dkg)
· 1 nagy fej vöröshagyma
· 15 dkg borsó (mirelit is lehet)
· 1 db karalábé (el is maradhat)
· 10 dkg zellergumó
· 2,5 l víz
· 1,5 csapott ek só
A húsgombóchoz
· ½ kg darált hús
· 1 fej (10 dkg) vöröshagyma
· 2 tk só
· ¼ tk bors
· 1 db egész tojás
· 15-20 dkg rizs
· kisebb csokor petrezselyem
· 1 g fokhagyma
A fűszerek Toldi Fűszer termékek
*
Elkészítés:
1. Az olajon megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát, ráteszem a feldarabolt zöldségeket és együtt párolom egy kicsit. Felöntöm a vízzel, sózom és hagyom, hogy elkezdjen forrni.
2. Míg a leves felforr, addig elkészítem, majd belerakom a gombócokat, csendesebbre veszem, hogy csak gyöngyözzön, lassan főjön, majdnem úgy, mint a húsleves.
3. Ha egy kettévágott gombócban a rizs megfőtt, akkor készen van a leves.
Gombóckészítés: a hagymákat és a petrezselymet aprítóba teszem, majd összekeverem a hússal, beleütöm a tojást, sózom, borsozom, hozzáadom a mosott és lecsepegtetett rizst. Jól átkeverem. Fagyi kanállal vagy kanállal szaggatom, és gömbölyítem.