Hozzávalók:
5 tojás
30 dkg kristálycukor
15 dkg liszt
10 dkg őrölt dió
½ cs sütőpor
1 mokkáskanál szalalkáli
5 evőkanál víz
A krémhez:
10 dkg margarin
20 dkg cukor
5 dkg darált dió
2 evőkanál rum
2 dl tej
3 evőkanál liszt
5dl hullala hab alap
A csokoládémázhoz:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
*
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk.
A sárgáját habosra keverjük a cukor kétharmadával és a vízzel.
Hozzávegyítjük a sütőporral elkevert lisztet és a maradék cukorral fényesre vert kemény habot.
A masszát kétfelé vesszük.
Kizsírozott, lisztezett tepsibe itt-ott szétszórjuk a tészta egyik felét.
A massza másik feléhez hozzáadjuk az őrölt diót, a szalalkálit, és a tepsi üres részeire rakjuk, így a tészta márványos lesz.
Előmelegített sütőben lassú tűzön kisütjük.Kb 35 perc
A krémhez a tejben folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük a lisztet, majd félretesszük hűlni.
A margarint habosra keverjük a cukorral, a dióval és a rummal.
Hozzáadjuk a kihűlt péphez, és simára keverjük.
Külön felverjük a tejszínt mert ez fog a krémre kerülni . A mázhoz az összetört csokoládét gőz felett felolvasztjuk a vajjal.
Az összeállítás: a krémet rákenjük a kihűlt tésztára, erre rakjuk a felvert tejszínt és hideg helyre tesszük. Rálocsoljuk az olvasztott csokoládét, és a hűtőbe tesszük.
Amikor teljesen megdermedt, készre szeleteljük.