Hortobágyi húsos palacsinta

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Liza

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

15

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

12 palacsinta
50 dkg pulyka darált hús
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1  paprika
1 paradicsom
1 ek pirospaprika
1 kis pohár tejföl (175 gr)

*

Elkészítés:

Az eredeti hortobágyi palacsinta úgy készül, hogy csirkehúsból pörköltet főzünk, kicsontozzuk, lebőrözzük, felaprítjuk vagy ledaráljuk a húst.
Most nem teljesen az eredeti verzió szerint, hanem darált húsból készítettem el  a pörköltet és azt töltöttem a palacsintákba.
Megtisztítom, feldarabolom a hagymákat és 2 ek-nyi zsíradékon megdinsztelem. Hozzáadom a darált húst, felkarikázott paprikát, negyedelt paradicsomot. Sózom, borsozom, fehéredésig pirítom, majd a tűzről lehúzva hozzákeverem a törött paprikát, felöntöm vízzel (annyival, hogy ellepje) és addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ügyeljünk, hogy jó bő szaftja maradjon.
Közben kisütöm a palacsintákat az alaprecept alapján, csak cukrot nem teszek a tésztába. Talán egy kicsit vastagabbra sütöm, így lesz 12 db palacsinta.
A palacsinta alapreceptje gasztroblogomban: http://receptek-liza.blogspot.com/search/label/Palacsintat%C3%A9szta%20alapreceptje
Ha kész a pörkölt a húst szűrőlapáttal kiszedem, a szafthoz hozzákeverem a tejfölt és összeforralom (ha nagyon híg a leve akkor a tejfölhöz 1-2 ek lisztet is keverek).
A kiszedett húshoz annyi szaftot adok, hogy kenhető legyen.
A húsmasszát a palacsintákba töltöm úgy, hogy amikor a tölteléket beleraktam kissé behajtom a palacsinta szembelevő két oldalát, majd alulról jó szorosan feltekerem.
Mivel ez az étel melegen a legfinomabb, ezért hőállótálba sorakoztatom, a megmaradt szaftot ráöntöm és fogyasztás előtt a sütőben összeforrósítom.  Tejföllel és zöldpetrezselyemmel díszítve tálalom.
Arra ügyeljünk, hogyha nem marad elég szaftunk csak tálalásnál öntsük a palacsintákra (különben melegítés közben mind beszívja)!
Jó sok mártással finom!!

Hortobágyi húsos palacsinta